Fundaţia Culturală Memoria

Înfiinţată în 1991, Fundaţia Culturală Memoria este o organizaţie ne-guvernamentală, fără scop lucrativ, a cărei misiune a fost şi este de a promova drepturile omului, valorile civice şi de a restitui memoria unor vremuri ce au încă repercusiuni asupra societăţii româneşti actuale.

Fundaţia organizează dezbateri prilejuite de apariţia revistei Memoria sau a diferitelor lucrări publicate şi participă în calitate de organizator sau co-organizator la diverse colocvii şi conferinţe. Fundaţia organizează prin intermediul filialelor din teritoriu manifestări culturale,  artistice şi civice.

Fundaţia Memoria a fost co-organizator al „Colocviilor de la Beclean”. Prin filiala Argeş, este deasemnea organizator al Simpozionului Internaţional „Experimentul Piteşti-reeducarea prin tortură”.

Fundaţia editează în mod constant atât în limba romană cât şi în alte limbi de circulaţie universală, lucrări ale unor personalităţi ale culturii române.

Între 2010-2011, Fundaţia Culturală Memoria a fost parte a proiectului, „Memoria deportărilor din România“ co-realizat în parteneriat cu Fundaţia Academia Civică, prin intermediul Programului Europa pentru cetăţeni. Acţiunea 4: Memoria europeană activă.

Principala activitate a Fundaţiei Culturale Memoria este publicarea trimestrială a MEMORIEI, revista gândirii arestate, înfiinţată cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România de regretatul scriitor Banu Rădulescu. Revista se adresează atât tinerilor, aflaţi în căutarea adevărului istoric privind istoria contemporană, istoricilor şi cercetătorilor, cât şi tuturor celor care doresc să lupte împotriva represiunii de orice fel. Revista este şi o tribună pentru cei care au suferit în perioada comunistă şi care, prin mărturiile lor, contribuie la rescrierea istoriei.

Revista Memoria se bucură de colaborarea unor personalităţi de marcă ale culturii române precum Şerban Papacostea, Andrei Pipiddi, Ana Blandiana, Romulus Rusan etc. Calitatea lucrărilor publicate a fost foarte apreciată de media şi de lumea intelectuală românească. La fiecare apariţie a revistei, cronici şi recenzii apar în numeroase publicaţii de mare tiraj, cum ar fi România literară, România liberă, Apostrof, Convorbiri literare ş.a.