Centrul de Studii Memoriale şi Identitare în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel organizează dezbaterea cu tema : DEPORTAREA ÎN BĂRĂGAN: MEMORIE INDIVIDUALĂ ȘI COLECTIVĂ, ca parte a proiectului educațional MEMORIALUL DEPORTĂRII.
Proiectul nostru îşi propune să readucă în atenţia publică drama deportaţilor din perioada comunistă prin intermediul unei serii de dezbateri, lansări de carte, proiecții de film și dialog cu martorii. Dezbaterile şi distribuirea filmului şi volumului îşi propun să aducă în discuţie diferitele forme de represiune din perioada comunistă într-o manieră informală, precum şi să provoace tinerii la dialog şi dezbatere despre trecutul României precum şi co-interesarea acestora în valorificarea patrimoniului imaterial al României. Deportaţii nu au fost nişte victime pasive ale regimului comunist, ci nişte luptători care au transformat un handicap social într-un motor al reuşitei personale. Documentarul şi cartea oferă pretextul unor dezbateri mai largi despre valori şi idealuri în societatea românească trecută şi actuală.
Cercetarea noastră privind deportarea din 1951 pune în evidenţă două discursuri paralele, care se intersectează uneori, ale martorilor atât în ceea ce priveşte deportarea cât şi perioada comunistă. Pe de o parte, avem naraţiuni „formale” care definesc deportarea ca etapă a represiunii, discursul despre acest fenomen înscriindu-se în paradigma denunţătoare a crimelor comunismului, iar pe de altă parte, avem poveşti de viaţă cu accente nostalgice construite narativ din repere ce definesc reuşita în viaţă în ciuda dificultăţilor întâlnite şi surmontate cu succes. Rezultatele cercetării au făcut subiectul documentarului ”Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească” și al cărții ”Deportați în Bărăgan. Amintiri din Siberia românească” apărută în 2016 la editura Ratio et Revelatio din Oradea.
La eveniment vom vorbi despre poveştile de viaţă care reprezintă şi lecţii de viaţă. Lecţii despre cum pot fi depăşite obstacolele şi despre cum se poate amenaja un spaţiu de intimitate chiar şi în cazurile în care viaţa personală devine forţat publică, despre cum îţi poţi păstra demnitatea în condiţii nedemne, despre suferinţă şi depăşirea acesteia, despre solidaritate şi omenie, despre uitare şi rememorare.
Brașov, Librăria Cărturești, Pța Sfatului, nr. 20, Ora 13.00.